З’являються вільні години на те, що давно хотілося зробити — зайнятися спортом, перечитати "Війну і мир", відіспатися. Карантин, у якому ми всі опинилися, передбачає дозвілля вдома в компанії з собою.

Вимушена самоізоляція сьогодні — можливість налаштувати свій графік, більше доглядати за шкірою, харчуванням тощо. Саме в цей період не потрібно забувати про режим.

Догляд за собою в умовах карантину: 5 базових порадДогляд за собою в умовах карантину: 5 базових порад

Так стається, тому що межа між роботою і прийомами їжі стирається — ми цілодобово знаходимось вдома і можемо будь-коли відкрити холодильник. На карантині ми починаємо їсти частіше, ніж у звичайному темпі життя. На додачу, кур’єри з жовтими та помаранчевими рюкзаками готові привезти прямо до дверей все, що заманеться — а хочеться бургерів з картоплею фрі.

Вона може стати причиною нудьги або тривоги, які часто заїдають вуглеводами. Вимушена самоізоляція спричиняє нашому тілу стрес. У майбутньому така тенденція стане зайвою вагою, поганим настроєм або проблемами зі шкірою.

Заморожені або свіжі овочі та фрукти містять клітковину, яка покращує травлення. Їжте більше фруктів, овочів та зелені — вони мають складати майже половину вашого денного раціону. Крім цього, вони дають організму вітаміни, необхідні для профілактики в період пандемії.

Разом з карантином багато людей почали працювати дистанційно і їсти навіть без відчуття голоду. Створіть свій режим прийому їжі. Іноді ми плутаємо відчуття спраги і голоду, тому пийте більше природної мінеральної води. Розмежуйте сніданок, обід, вечерю і відмовтесь від усіх сторонніх перекусів.

Зараз наш організм отримує мало фізичних навантажень, тому не встигає переробляти стільки білка, як зазвичай. Споживайте менше білка (м’яса). Також можна лишити білок, який легко засвоюється — рибу (лосось, сібас тощо). Замість нього в раціон можна ввести бобові.

Є час, щоб спробувати інтервальне або інтуїтивне голодування, кето-дієту, сироїдіння, вегетаріанство, веганство. Якщо ви давно хотіли поекспериментувати з типом харчування, цим можна зайнятися саме зараз.

Вона повертає тонус і пружність шкірі, виводить токсини, поліпшує процес травлення. Через загальну паніку тіло стресує, і найкращий спосіб його відновити — пити більше води. Вода наповнює тіло енергією, необхідною зараз, коли багато сил йде на збереження внутрішнього спокою.

У кожного є своя норма води залежно від віку, статі, ваги і зросту. Сьогодні потрібно активніше дбати про здоров’я та імунітет, тому тримайте рівновагу між надходженням та виділенням води організмом. Для цього чоловікам потрібно помножити свою вагу на 35, а жінкам — на 31. Розрахувати її можна за допомогою формули. Незмінний мінімум — це 1.5 л чистої природної води щодня. Отримане число означатиме кількість мілілітрів денної норми води.

Уникайте дегідратації і слідкуйте за своїм гідробалансом, вживаючи природну мінеральну воду. Зараз ми мало рухаємось, тому в суглобах можуть відкладатися солі, а в кінцівках — виникати судоми.

Не потрібно примушувати себе займатися одразу всім — оберіть заняття, які подобаються найбільше. Зараз часу на заняття спортом стало більше, і вільні години можна присвятити ранковій зарядці, йозі, розтяжці тощо.

Для домашніх тренувань замість гирь можна використовувати підручні засоби — наприклад, пляшки води. Організатори наймасштабніших бігових подій України RUN Ukraine проводять онлайн-зарядку зі світовими чемпіонками.

Вода компенсує втрату рідини й тримає м’язові клітини в тонусі. Під час занять спортом не забувайте підтримувати гідробаланс. Щоб тіло швидше відновлювалось після фізичних навантажень, потрібно пити достатню кількість природної мінеральної води.

Вона тримає шкіру в тонусі, робить її м’якою та пружною. Для підтримки гарного стану шкіри, крім правильного харчування і чистого повітря дуже важливо пити достатню кількість природної мінеральної води.

Тому після цього не забувайте наносити на руки крем. Для особистої профілактики сьогодні ми активно користуємося антисептиками, які сушать поверхню шкіри.

Зволожуйте своє тіло — руки, обличчя, губи. Зараз наша шкіра не отримує достатньо вітаміну D, тому про неї потрібно подбати в домашніх умовах.

Не забувайте очищати її гелями або міцелярною водою. Під час самоізоляції жінки не так часто фарбуються, тому за цей час шкіра може відпочити від макіяжу. Після цього її можна тонізувати і нанести крем відповідно до типу вашої шкіри.

Слідкуйте за зовнішнім виглядом заради власного комфорту, навіть якщо ніхто з людей вас не бачить. Тривале перебування вдома не повинне псувати ваш режим догляду за собою. Слідкуйте за станом зубів, шкіри і волосся, не запускайте себе тільки тому, що сидите вдома. Регулярно приймайте душ або ванни — це заняття можна зробити атмосферним, запаливши свічки і використавши піну.

Щоб відчувати себе спокійніше, перш за все, потрібно прийняти умови, в яких ми вимушено опинилися. Самоізоляція, розлука з близькими людьми, обмеженість у діях — усе це сьогодні може призводити до відчуття тривоги або апатії. Ми не можемо на них вплинути, але можемо працювати над внутрішнім станом.

Вони — спосіб опинитися в моменті "тут і зараз", зосередитись на власному диханні, заспокоїтись. У цьому допомагають медитації. Додаток для домашніх медитацій Headspace зробив безкоштовною підписку на місяць, а деякі тренери проводять онлайн-трансляції своїх медитацій в Instagram.

Це можливість опанувати нові скіли, переосмислити свої цінності, знайти інші орієнтири. Пам’ятайте, що час вдома можна не вбивати, а використовувати з користю для себе. Карантин спричинений небезпекою, але у ваших силах, зробити так, щоб почуватися вдома безпечно і комфортно. Зараз — найкращий час, щоб почути внутрішній голос, частіше дзвонити близьким, знайти нову улюблену справу.

Вільний час, що з’явився, можна використати для відновлення своїх ресурсів — щоб після карантину, наповнені енергією, ми рухалися вперед. Дбайте про себе, мийте руки і не виходьте без особливої потреби з дому.

0